Värna om landsbygden

Att städerna växer i Sverige är förstås goda nyheter, men sker på bekostnad av lite mindre orter. Vi tror att trenden kommer att vända, när allt fler människor får upp ögonen för den svenska landsbygden. Med en ökad digitalisering och fortsatt fin turistnäring tror vi att utvecklingen går att vända.

Det är trista siffror som presenteras i media. Men för Värmland i stort ser siffrorna bra ut. Karlstad växer, tillsammans med flera andra orter. Tyvärr finns Hagfors med bland förlorarna, -142 hamnar vår vackra ort på. Men kanske kan turistnäringen ändra på de siffrorna, och allt är inte dåligt! En shoppingspäckad och rolig semester till Göteborg eller någon annan spännande storstad, eller ett mer dämpat friluftsliv med fokus på lokalhistoria och mathantverk?

Mycket att erbjuda

Förvisso har Växjö gått om Karlstad. Men siffrorna ser positiva ut för Värmlandi stort. Det är populärt att upptäcka Sveriges alla orter. De stora städerna kan erbjuda fantastiska stråk, ett riktigt kulturliv och att träffa en massa olika människor. Men det finns också en annan trend som är precis den motsatta. Det är en kombination av ökat intresse för lokalhistoria, hållbarhetstänk och friluftsintresse som ligger till grund för våra nya resevanor. Vi har börjat intressera oss mer för det andra också. Hagfors kommer kunna surfa på både Värmlands och Karlstads inflyttningsvåg, men också på svenskarnas nyare resvanor!

Med sin idylliska natur och roliga kulturliv kommer vi lyckas vända på utvecklingen. Bara vi kämpar och tror på vår vackra ort. Vi tror även starkt på att en ökad digitalisering kommer göra det möjligt för olika typer av människor att flytta hit. Det gör att en marginalisering av välfärdstjänster inte alls behöver märkas av. Digitalt sett spelar det ju faktiskt ingen roll var i Sverige du bor, när alla ärenden kan hanteras på internet.

Fiske, älgparker och vandringsleder är bara några av alla de attraktioner och upplevelser kan erbjuda. Och visst är turistnäring bra – den skapar jobb. Och förhoppningsvis kommer det leda till en positiv utveckling både för Hagfors men också för övrig svensk landsbygd. Ren luft och vacker natur, vad mer kan man egentligen begära?