Kolla bilen inför bilsemestern

BilsemesterDen som beger sig iväg på semester i sin bil, vare sig det bär av norrut från Eslöv, eller söderut och ner på kontinenten, bör göra en extra koll först, så att ingenting går sönder under färden. En trasig kulled eller fläktrem kan förstöra hela resan, om den går sönder vid sämsta möjliga tillfälle. Framför allt gäller detta om färden går söderut. Att få en ny fläktrem till ett rimligt pris i en italiensk bergsby kan vara lättare sagt än gjort, framför allt om de egna språkkunskaperna inte är på topp.

Kontrollera före resan

Av dessa anledningar är det viktigt att kontrollera bilen så grundligt som möjligt innan man ger sig iväg. Om du inte litar på dina egna kunskaper på detta område, lämna in bilen till en verkstad, så att en professionell mekaniker kan göra en grundlig genomgång. Då slipper du förhoppningsvis obehagliga överraskningar under färden.

Om du är någorlunda skicklig på att göra enklare saker, som att byta fläktremmen, kan det vara en bra idé att bunkra upp med några reservdelar innan du åker. Vilka du bör köpa beror på vad som oftast går sönder på din bil, och på vad du känner dig bekväm med att byta på egen hand. Om du haft din bil för kort tid för att veta vilka de vanligaste problemen är, sök på internet och se vad informationen du hittar säger om just din bil.

Tyvärr kan man ju inte gardera sig mot alla missöden ändå. Det händer att bilmodeller återkallas för att det är något fel redan när de levereras från fabriken.